26.1 C
Tulcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Mai mulți români au furat din TIR-uri în Franța, Germania și Austria, marfă de 1,3 milioane de euro

ECONOMIE

Procurorii DIICOT au efectuat un număr de 46 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Dâmbovița și Argeș și 11 percheziții domiciliare la locuințele unor membri ai grupului infracțional, pe teritoriul Germaniei pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2021, pe teritoriul României, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, în scopul comiterii de infracțiuni contra patrimoniului, aceștia săvârșind peste 100 de infracțiuni de furt calificat din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franței și Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro.
Furturile au fost comise, în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, iar în Germania în apropierea orașelor ‎Münster și Osnabrück.


Autorii furturilor care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența executării unor activități de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane, aflate în parcări(cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil, etc.).


Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau comercializate către persoane cunoscute membrilor grupării, la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora, în scopul obținerii unor venituri ilicite.


Din investigațiile efectuate până în prezent, a rezultat faptul că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea infracțiunilor de furt împreună cu ceilalți membri.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 31 persoane.


Cercetările s-au efectuat în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT) încheiate, la nivelul Eurojust, între DIICOT și autoritățile judiciare din Germania și Franța. La acțiunea din România, au participat 5 jandarmi francezi, 5 polițiști germani și 1 ofițer din cadrul Oficiului European de Poliție EUROPOL.

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE