36.1 C
Tulcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Trei antivirale orale împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt foarte aproape de autorizare. Milioane de oameni s-ar putea trata chiar de la debut, cu două pastile pe zi, în câteva zile.

ECONOMIE

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat lansarea unei examinări rapide a pastilei împotriva covid-19 a laboratorului american Merck, un medicament uşor de administrat şi care ar urma să devină un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, ca şi complementar vaccinurilor, conform AFP.

Specialiștii sunt foarte încrezători în eficiența antiviralului molnupiravir, produs de companiile farmaceutice Merck și Ridgeback Biotherapeutics. Antiviralul este indicat în stadiile incipiente ale bolii și are indicație doar pentru adulți. 

Medicamentul molnupiravir inhibă replicarea virusului SARS-CoV-2 în celulele umane, se administrează ușor, pe cale orală, dar este mai eficient împotriva virusului SARS-CoV-2. Doza recomandată este de două capsule pe zi, pe o perioadă de 5 zile.

Studiul clinic derulat de producători a arătat că medicamentul reduce cu aproape 50% riscul de spitalizare și deces în cazul bolnavilor care au forme ușoare sau moderate de COVID-19. Până la sfârșitul anului 2021, Merck a anunțat că ar putea produce 10 milioane de cure de tratament. 1,7 milioane de cure le-a vândut deja guvernului american. 

De asemenea, medicamentul PF-07321332 creat de Pfizer va fi testat în combinație cu un antiviral mai vechi, ritonavir, utilizat în tratamentele combinate pentru infecția cu HIV. La studiul clinic de fază 2/3 demarat în septembrie 2021 participă 2.660 de adulți care locuiesc în aceeași casă cu o persoană confirmată cu COVID-19.

Producătorul va verifica eficacitatea acestei combinații de antivirale atât în prevenirea îmbolnăvirii în rândul persoanelor care au fost expuse la virus, cât și în prevenirea formelor severe de COVID-19 la adulții simptomatici, nespitalizați. Cele două medicamente se administrează pe cale orală, de la primele semne de infectare sau chiar de la expunerea la virus. În studiul clinic, voluntarii vor primi câte două pastile pe zi, pentru o perioadă de 5 sau 10 zile. 

Și Grupul farmaceutic elvețian Roche lucrează împreună cu compania americană Atea Pharmaceuticals la obținerea primului antiviral oral împotriva COVID-19. Medicamentul lor experimental, denumit AT-527, a intrat în studiul clinic de fază 3 și, potrivit datelor preliminare, reușește să reducă replicarea virală. El este testat atât pe bolnavi spitalizați cu forme moderate de COVID-19, cât și ca tratament la domiciliu pentru adolescenți și adulți cu forme ușoare și moderate de boală. 

Medicamentul produs de Roche și Atea este un antiviral cu acțiune directă asupra coronavirusurilor și are potențial antiviral asupra unor variante multiple de virus. Potrivit producătorilor, este bine tolerat și ușor de produs și distribuit la nivel global, cu costuri mici. Rezultatele studiului clinic de fază 3 sunt așteptate la sfârșitul anului 2021, conform anunțului făcut de cele două companii partenere. 

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE