7.2 C
Tulcea
miercuri, februarie 28, 2024

Lucrările Consiliului Justiție și Afaceri Interne au avut pe agendă protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor fundamentale împotriva acțiunilor abuzive în justiție

ECONOMIE

Lucrările Consiliului Justiție și Afaceri Interne a reunit miniștri de Justiție din țările membre UE, desfășurată sub auspiciile Președinției Sloveniei a Consiliului Uniunii Europene, la Luxemburg.

România a reiterat prin reprezentatul Ministerului Justișiei a subliniat necesitatea unei abordări europene a temei condițiilor de detenție și a arestării preventive, inclusiv prin oportunități de finanțare, în vederea îmbunătățirii acestora, în circumstanțele în care supraaglomerarea penitenciarelor reprezintă un aspect sensibil pentru multe state membre, inclusiv România.

De asemenea, acesta a arătat necesitatea îmbunătățirii infrastructurii sanitare din penitenciare și a pregătirii personalului medical pentru acordarea de asistență persoanelor private de libertate.

Un alt punct al agendei a privit stadiul activităților curente ale Parchetului European, de la recenta operaționalizare a acestuia, la 1 iunie 2021. Astfel, de la acest moment, au fost deja procesate 1700 de sesizări și au fost deschise 300 de investigații (vizând un prejudiciu estimat de circa 4,5 miliarde de euro).

Nu în ultimul rând, miniștrii au avut un schimb de opinii pe tema protecției jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor fundamentale împotriva acțiunilor abuzive în justiție (Strategic Lawsuits against Public Participation – SLAPP), în contextul pregătirii de către Comisia Europeană a unei viitoare inițiative în acest domeniu, planificată pentru primăvara anului 2022.

Michael Gudu, Deputat PNL Tulcea

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE