-2.8 C
Tulcea
luni, ianuarie 13, 2025

Mii de pacienți cu hepatită cronică virală C fără tratament de 4 luni!

ECONOMIE

Conferința Națională a pacienților cu afecțiuni hepatice din România trage un semnal de alarmă.

Cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Naționale a pacienților cu afecțiuni hepatice din România are loc pe 5 și 6 noiembrie, online, și aduce în prim plan situația pacienților cu hepatită cronică virală C care au intrat în a cincea lună fără tratament.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH) aduce anul acesta, la aceeași masă virtuală, medici de familie, gastroenterologi, nutriționiști și psihologi, pentru a vorbi despre efectele celui de-al doilea an de pandemie asupra pacienților cu afecțiuni hepatice. Conferința este transmisă live pe pagina de Facebook a Asociației de pacienți. Pe lângă medici și specialiști, la conferință participă și pacienți cu afecțiuni hepatice.

O parte dintre subiectele abordate în cadrul Conferinței Naționale sunt:

  1. Accesul în spitale și la terapia antivirală în pandemie
  2. Cele două programe de testare realizate din fonduri europene LIVE(RO)2-EST si LIVE(RO)2-SUD – cum se desfășoară și impactul pe care îl au
  3. Rolul și implicarea medicilor de familie în testarea și monitorizarea pacienților cu hepatite
  4. Rolul nutriției în hepatitele virale cronice
  5. Impactul infecției cu SARS-Cov2 asupra pacienților cu boli hepatice
  6. Protocoalele terapeutice în hepatitele virale
  7. Rolul consilierii psihologice a pacientului hepatic

Va fi dezbătut cu acest prilej în special cel mai arzător subiect din acest an, respectiv lipsa tratamentului pentru pacienții cu hepatită cronică virală C.

”Facem apel către autorități să înțeleagă că e timpul să nu ignore bolile hepatice. Situația pacienților cu hepatite virale C este una dezastruoasă.

Ne-am săturat de pauze între contractele cost/volum/rezultate până acum, dar mereu au fost cauzate de negocieri. Acum suntem într-o situație atipică. Negocierile s-au încheiat de două luni de zile, protocoalele terapeutice sunt pregătite și cu toate acestea, Hotărârea de Guvern 720, care conține o listă de medicamente compensate pe care se află și medicamentele noastre și care trebuie reactualizată, stă pe masa autorităților fără aprobare. Și așa pacienții neasigurați nu au acces la tratament, și așa accesul la investigații este limitat” – Marinela Debu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH)

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE