-0 C
Tulcea
joi, decembrie 7, 2023

Festival de film pe tema educației și sănătății emoționale a adolescenților. 12 filme din 5 țări(!)

ECONOMIE

Între 8 și 28 noiembrie, Asociația Bloc Zero invită profesorii de liceu din toată țara pe platforma Kinoteca să vizioneze gratuit, alături de elevii lor, o selecție de 12 filme din cinci țări, care analizează, din diferite unghiuri emoțiile adolescenților. 

Până reîncepe școala profesorii pot parcurge cele 12 filme (scurtmetraje de animație, documentare, dar și scurtmetraje de ficțiune) propuse pentru luna.doc #8, Show Me Emotion. În funcție de subiectul filmelor, acestea se pretează orelor de dirigenție, psihologie, sociologie, limba engleză, limba franceză, educație plastică, consiliere și orientare, educație civică și educație pentru drepturile omului. 

Cinci dintre ele sunt animațiile din seria „Neticheta” și vorbesc despre regulile nescrise ale rețelelor de socializare abordând subiecte precum prietenia, iubirea, conturile care incită la ură, fraternitatea și faima. Documentarul “Ascultă” analizează schimbările copleșitoare prin care trec copiii în timpul pubertății și nevoia tinerilor de a comunica, mai ales atunci când nu se simt înțeleși de părinți sau prieteni.

Animația “O tragedie cu final fericit” explorează senzația de a fi diferit, dar și drumul spre a-ți găsi liniștea și a te accepta așa cum ești, în timp ce scurtmetrajul “Mâncărimea” se concentrează pe sentimentele de anxietate și vulnerabilitate, dar și asupra felului în care și prietenia poate deveni un colac de salvare pentru singurătate. Documentarul “La masă nu se plânge” pune degetul pe lucrurile nespuse dintr-o familie și aduce în lumină ideea de traumă transgenerațională, iar “Oaia neagră” abordează subiectul bullying-ului pe baza discriminării rasiale. Animația  “Imperfect” pune accentul pe acceptarea de sine și  “Rocknrollers” arată puterea muzicii în terapia pentru depresie. 

Filmele  incluse în programul  Show Me Emotion sunt disponibile gratuit pentru profesori

Oaia neagră (r. Ed Perkins, 2018, Marea Britanie, 26’42”

Documentarul spune povestea lui Cornelius Walker, un adolescent de culoare care se mută din Londra în urma unei crime violente cu motivație rasială a cărei victimă a fost un adolescent care locuia în același cartier. După mutare, Cornelius se regăsește în mijlocul unei comunități dominate de rasism. Singura soluție pentru a supraviețui este să încerce să se integreze, chiar și cu prețul pierderii propriei identități.

La masă nu se plânge (r. Carol Nguyen, 2019, Canada, 15’41”)

În acest documentar emoționant despre lucrurile rămase nespuse, regizoarea Carol Nguyen își intervievează propria familie pentru a crea un portret minuțios și stratificat al traumei intergeneraționale, al doliului și al secretelor.

Mâncărimea (r. Dianne Bellino, Adam Davies, 2016, SUA, 15’06”)

În această animație fermecătoare, o lupoaică care trăiește singură într-o pădure întunecoasă decide să meargă la petrecerea unor iepuri excentrici, care ascultă muzică, dansează și se distrează. O senzație bizară de mâncărime  o face însă pe lupoaică să nu se simtă confortabil acolo și să nu rezoneze la distracția lor. O poveste despre anxietate și frică, dar și despre importanța salvatoarea a unei prietenii frumoase și, în egală măsură, fragile. 

Ascultă (r. Astrid Bussink, 2017, Olanda, 15’08”)

Uneori, e tare copleșitor să crești mare. Și nu mereu îți e ușor să vorbești cu părinții sau cu prietenii, sau poate că nu ai cu cine. În Olanda, „Telefonul Copilului” încearcă să suplinească această lipsă și să fie prezent, dispus mereu să asculte. Filmul prezintă o mostră din conversațiile între copii și operatorii de la „Telefonul Copilului”: o fată vorbește despre faptul că este singură aproape toată săptămâna, o alta este tristă deoarece părinții ei divorțează, un băiat de la azilul de refugiați este îngrijorat în legătură cu viitorul său, în timp ce alt băiat își descoperă identitatea sexuală și se reconciliază cu ideea că aceste  sentimente nu sunt pasagere.

O tragedie cu final fericit (r. Regina Pessoa, 2018, SUA, Franța, 07’43”)

O fetiță diferită de ceilalți își găsește liniștea în momentul în care se acceptă pe sine așa cum este. Acest film animat are farmecul unei fabule atemporale, a cărei subiect este diferența și afirmarea sinelui. Prin intermediul imaginilor, care evocă rugozitatea gravurii pe lemn, regizoarea a creat o lume a contrastelor întărită de o coloană sonoră ritmată.

Neticheta – 1. Prietenia  (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05’29”)Neticheta – 2. Iubirea (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05’28”)Neticheta – 3. Hate-accounts (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 06’10”)Neticheta – 4. Frați, luptători și eroi  (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05’09”)

Neticheta – 5. Insta-faimos  (r. Mea Dols de Jong, 2017, Olanda, 05’30”)Să lași un comentariu, să dai tag sau să postezi pe internet nu sunt lucruri pe care le faci așa, la nimereală. Există reguli nescrise ale rețelelor de socializare pentru toate acestea. În această serie de 5 episoade, regizoarea Mea Dols de Jong încearcă să găsească adevăratul sens al like-urilor și al comentariilor. Internetul este un întreg univers unde un tag poate distruge o prietenie sau, dimpotrivă, un emoji potrivit poate duce la înfiriparea unei iubiri.Ep. 1 – Prietenia (între fete)Episodul 2. — IubireaEpisodul 3. — Hate-accounts/ Conturi care incită la urăEpisodul 4. — FrățieEpisodul 5. — Insta-faimos

Rocknrollers (Daan Bol,  2017, Olanda, 24’21”)

Sia (15), Bas (14) și Vince (13) sunt trei prieteni foarte buni care cântă de ani de zile în trupa de rock psihedelic Morgana’s Illusion (Fata Morgana). Când Sia intră în depresie, viitorul trupei este în joc. „Rocknrollers” este un documentar rock despre prietenie, maturizare și puterea muzicii.

Imperfect (Andrea Dorfamn,  2010, Canada, 12’32”)

„Imperfect” este un film de animație de scurt metraj, bazat pe o poveste adevărată, despre acceptarea de sine. Animația „Imperfect” nu este numai despre faptul dacă fata rămâne până la urmă cu băiatul, ci mai degrabă dacă fata se acceptă pe sine, cu toate imperfecțiunile.

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE