Ne aflăm într-o perioadă de scădere accelerată a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, însă numărul deceselor va continua să fie ridicat în luna noiembrie înregistrându-se chiar varful de decese ne spune epidemiologul Octavian Jurma care ne dă vești referitoare la felul în care vom trece prin Sărbătorile de iarnă.
„Este incontestabil ca ne aflam intr-o fază de scădere accelerată a numărului zilnic de cazuri. In acest ritm vom coborî oficial sub 10,000 de cazuri pe zi încă din această săptămână și sub 5,000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie.Coborârea sub pragul de 5,000 de cazuri pe zi este importantă pentru că este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din România.
La 2 săptămâni după coborârea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situația în spitale ve deveni suportabilă, cu mai puțin de 1,500 de internări la ATI și numărul de decese va scădea la 200 de decese pe zi.
Inseamnă că luna noiembrie va fi caracterizată de contrastul dintre scăderea rapidă a numărului de cazuri noi și dramatismul din spitale si numărul crescut de decese.
Vârful a fost deci atins și depășit în mod natural în octombrie prin evoluția nestânjenită a pandemiei. In noiembrie doar culegem roadele acestui experiment sinistru efectuat pe seama poporului român de către proprii săi conducatori.
Suntem sigura țară din Europa care mers până la capăt cu imunizarea de turmă prin infectare și a lăsat un val epidemic să ajungă la vârf nestingherit. Acum, coborârea este în mare masură tot naturală, dar faza descendentă este mult mai puțin predictibilă decât faza ascendentă.
Așadar, vestea bună este că până la începutul lunii decembrie vom coborî sub 5,000 de cazuri pe zi (3 la mie) și, probabil, sub 2,500 de cazuri pe zi (1.5 la mie) înainte de sărbători.Există însă și o probabilitate semnifciativă că, dacă anarhia sanitară se extinde și gradul de conformare cu măsurile de limitare a pandemiei scade, să ne împotmolim într-un platou la o incidență ridicată de peste 3,000 de cazuri pe zi.
Rata de vaccinare cu prima doza va avea un impact major asupra evoluției din decembrie când ar trebui să depășim pragul de 5 milione de persoane vaccinate cu prima doza (52% din populația rezidentă) și poate asigura coborarea sub 1 la mie”a notat epidemiologul Octavian Jurma pe pagina sa oficială de social media.