27.2 C
Tulcea
marți, iunie 18, 2024

Alertă de catastrofă ecologică în Marea Neagră după ce o navă încărcată cu îngrășământ chimic s-a scufundat

ECONOMIE

Nava turcă Vera Su, cu 3000 de tone de uree la bord, a lovit țărmul în apropierea zonei protejate „Yailata” din partea de nord a coastei bulgare a Mării Negre și s-a scufundat. Este posibilă o catastrofă ecologică în rezervația naturală Kaliakra, ce găzduiește multe păsări marine protejate și specii marine pe cale de dispariție conform Euractiv.

„Compartimentul motor al navei de marfă este inundat. Există găuri în corpul navei. Nava nu mai poate fi salvată, ci doar pentru a lua măsuri pentru îndepărtarea proprietății scufundate ”, a declarat căpitanul Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației maritime bulgare.

La începutul zilei, nava a fost inspectată de scafandri. Au găsit-o adăpostită în fundul mării, cu șanse mici să o poată muta.

Autoritățile bulgare speră să intre în cală pentru a îndepărta ureea, dar operațiunea este complicată de vreme rea. Autoritățile se așteaptă ca armatorul să anunțe dacă îl abandonează sau va continua să funcționeze.

Guvernul spune că nu există nici o întârziere în operațiunea de salvare. Vera Su s-a blocat pe malul stâncos pe 20 septembrie pe vreme bună. Versiunea de către acuzare a accidentului este că paznicul a adormit. Timp de șase zile, instituțiile nu au făcut nicio încercare de salvare în ciuda riscurilor pentru mediu.

Greenpeace și-a exprimat furia față de neglijența autorităților bulgare și a avertizat cu privire la posibilele consecințe ireversibile pentru mediu.

Când este eliberată în mare în concentrație mare, ureea provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv păsările marine. Când se acumulează, poate pune în pericol și viața umană atunci când consumă pește sau fructe de mare.(euractiv.com)

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE