6.1 C
Tulcea
luni, decembrie 2, 2024

Jumătate din județele României vor putea beneficia de 60% sprijin nerambursabil din acest an pentru proiecte de investiții, atingând chiar și 70-80% în cazul IMM

ECONOMIE

Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți sunt cele 19 județe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani. Sprijinului de 60% se adaugă 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajați, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) și 20% pentru companiile mici (0-49 angajați, cel mult 10 milioane de euro cifră de afaceri, conform pragurilor stabilite de legea 346/2004).

Potrivit unei analize REI Finance Advisors, aproximativ jumătate din județele României vor putea obține 60% din sprijinul nerambursabil solicitat de companiile care apelează la ajutoare de stat începând cu acest an, atât pe schemele de ajutor de stat, cum este cea reglementată de HG 807/2014,  cât si pe programele operaționale care au componentă de ajutor de stat, cum este Programul Operational Regional (POR), ce urmează să fie operațional din această vară și pe care companiile vor putea depune proiecte.  

Conform CE, șapte regiuni din România (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Vest) se numără printre cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru ajutor în temeiul derogării prevăzute la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (așa-numitele zone „A”), cu intensități maxime ale ajutorului pentru întreprinderile mari cuprinse între 30% și 60%. Potrivit CE, aproximativ 90% din regiunile României vor putea beneficia de sprijin pentru investiții prin ajutoare de stat.

În acest fel, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj și Mehedinți sunt cele 19 județe care vor beneficia de alocări de până la 60% în proiectele realizate prin ajutor de stat în următorii ani. Sprijinului de 60% se adaugă 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajați, cu cel mult 50 milioane euro cifră de afaceri) și 20% pentru companiile mici (0-49 angajați, cel mult 10 milioane de euro cifră de afaceri, conform pragurilor stabilite de legea 346/2004).

Județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Iași, Alba, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu sau Constanța vor beneficia de alocări de până la 50% din valoarea proiectelor de investiții derulate în anii următori.

Județele Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Cluj, dar și cele din centrul țării – Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu sau Brașov vor avea alocări cu sprijin nerambursabil prin ajutor de stat de până la 40% din valoarea investițiilor derulate, în timp ce județele Timiș și Arad vor avea o alocare diminuată față de intervalul anterior, de la 35%, la 30%.

„Pe fondul unei absențe totale a fondurilor europene pentru investiții dedicate IMM în ultimii 2-3 ani, a alocărilor la un nivel redus pe care le așteptam, totuși, prin PNRR și a dificultăților generate de pandemia de coronavirus, aceste schimbări sunt binevenite. Suntem pregătiți să depunem peste 200 proiecte în 2022 și să dezvoltăm în continuare echipa cu consultanți seniori cu expertiză în finanțe, industrial și construcții.

Ne-am propus să atingem cel puțin 60-70 consultanți în următoarele luni și să mai deschidem încă 2 birouri pentru a fi mult mai aproape de companii, în contextul în care ne așteptam să fie un an mai bogat în surse de finanțare, raportat la 2021.

Urmează să depunem proiecte pe POC 4.1.1 începând cu luna februarie, să avem ghiduri și să depunem pe POR în vară, apoi digitalizare și alte programe din PNRR în a doua jumătate a anului”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors, una dintre cele mai mari companii de consultanță din România, specializată în atragerea de fonduri nerambursabile, atât prin finanțare europeană cât și ajutoare de stat, pentru companii cu activitate pe plan local.

Județul Ilfov, sprijin între 35 și 45%, în funcție de zonă. Capitala, fără proiecte prin ajutor de stat din acest an

Una dintre cele mai populare soluții de finanțare asigurate prin ajutor de stat este HG 807/2014, Schemă care asigură până la 37,5 milioane euro fonduri nerambursabile pentru investiții de minimum 1 milion euro.

Sesiunea este deschisă în mod continuu, proiectele sunt gestionate de Departamentul de Ajutor de Stat al de Ministerul Finanțelor, iar obligațiile principale ale unei companii beneficiare de ajutor de stat sunt să mențină numărul mediu de angajați de pe ultimele 12 luni înaintea depunerii cererii și să să plătească taxe și impozite pe noul proiect de investiții în cuantum egal cu grantul în 5-7 ani, taxe aferente salariilor noilor angajați, impozit pe profit, impozit pe clădire etc.

O modificare extrem de binevenită din acest an pe Schemele de ajutor de stat este creșterea procentului de finanțare nerambursabilă cu 10% pentru companiile mijlocii (50-249 angajati) și 20% pentru companiile mici (0-49 angajați), definite prin Legea 346/2004.

„Sfătuim companiile să analizeze ce taxe pot plăti în 5-7 ani pe proiectele noi de investiții pe care doresc să le realizeze și, plecând de la acest aspect, să solicite ajutor de stat prin Schema reglementată de HG 807/2014. Companiile mici și mijlocii au mai multe surse de finanțare spre deosebire de companiile mari în 2022 și încurajăm antreprenorii să pregătească cu rigurozitate proiectele pe POC 4.1.1 (maxim 95% finanțare, cel mult 1 milion euro), POR, digitalizare etc.”, a mai declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.


TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE