11.1 C
Tulcea
vineri, martie 29, 2024

Tableta anti-covid ajunge în farmaciile din Franța înainte de Crăciun. Când ajunge și în România.

ECONOMIE

Laboratoarele farmaceutice Merck şi Ridgeback Biotherapeutics au dezvoltat o capsulă care dă o speranţă uriaşă, Molnupiravir.

Guvernul american a comandat deja 1,7 milioane de doze în iunieî în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Ministrul sănătăţii din Franța, Olivier Véran, a declarat în Senat că acest medicament va fi livrat Franţei începând din ultimele zile ale lunii noiembrie sau primele zile din decembrie, adică de îndată ce tratamentele vor ieşi de pe lanţul de producţie.

Acest antiviral, botezat Molnupiravir, are două calităţi. Mai întâi, testele clinice de faza 3 par concludente: scade cu 50% mortalitatea şi spitalizările după administrarea tratamentului unor persoane cu risc, nevaccinate şi infectate.  Spre deosebire de anticorpii monoclonali care sunt sensibili la variante, acest antiviral ar trebui să funcţioneze contra diferitelor mutaţii ale Covidului.

De asemenea, Molnupiravirul este o simplă capsulă de înghiţit cu un pahar cu apă. Altfel spus, va putea fi administrat de către medici în oraş, spre deosebire de tratamentele actuale care sunt injectate intravenos sau intramuscular în spital. Din martie, statul francez a comandat deja mai multe tratamente contra Covid de la laboratoarele Lilly, Roche, Regeneron, AstraZeneca.

Guvernul francez intenţionează să autorizeze acest nou medicament prin procedura de acces prioritar, care înlocuieşte din acest an autorizările temporare de utilizare. Ea permite să nu se mai aştepte ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Ce face Guvernul României, când/dacă va aduce pe piața românească nu doar Molnupiravir (!) ci și celelalte antivirale folosite de statele europene pe scară largă este o întrebare pe care o adresează atât românii nevaccinați cât și cei vaccinați. O întrebare fără răspuns într-o țară europeană în care medicamentele antivirale nu există în farmacii. În spitale nevoia este mare în condițiile în care o pastilă poate salva o viață.

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE