36.1 C
Tulcea
sâmbătă, iulie 13, 2024

Centrul de boli al UE avertizează asupra creșterii abrupte a infecțiilor gripale în timpul pandemiei de coronavirus

ECONOMIE

Vârstnicii din Europa s-ar putea confrunta cu un sezon de gripă dificil, care, adăugat la pandemia de coronavirus în curs, are potențialul de a tensiona sistemele de sănătate din UE, avertizează Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor conform politico.eu.

Agenția de monitorizare a bolii a spus că, în Croația, circulația gripei a depășit deja pragul sezonier „neobișnuit de devreme”. Între timp, tulpina care circulă cel mai mult în acest an, A(H3N2), afectează mai mult bătrânii și este legată de reducerea eficacității vaccinului antigripal.

Detectările precoce ale acestui subtip „sunt un indiciu că sezonul gripal viitor ar putea fi sever”, a spus șeful programului de gripă al ECDC, Pasi Penttinen.

„O creștere abruptă a infecțiilor de gripă în timpul pandemiei COVID-19 în curs ar putea avea consecințe grave pentru persoanele în vârstă și… ar putea pune o povară suplimentară asupra sistemelor de sănătate deja tensionate de COVID-19”, a adăugat Penttinen.

ECDC a remarcat că restricțiile legate de pandemie din timpul sezonului de gripă de anul trecut aproape au eliminat răspândirea bolii în bloc, sugerând că măsuri precum măștile și distanțarea au fost eficiente împotriva gripei.

Vaccinurile atât împotriva coronavirusului, cât și împotriva gripei oferă, între timp, protecție împotriva bolilor severe, a adăugat Penttinen. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care lucrează în asistența medicală și în casele de bătrâni.

Între timp, medicamentele antivirale pot ajuta atât la prevenirea bolilor severe, cât și pot fi utilizate ca măsură de protecție pentru focare în locuri precum casele de bătrâni.

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE