27.2 C
Tulcea
marți, iunie 18, 2024

Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană şi vor reduce factura la consumatori

ECONOMIE

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER) insistă la autorităţi: reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei sunt măsuri recomandate de Comisia Europeană, care vor reduce factura la consumatori. Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER a luat act de măsurile comunicate de Comisia Europeană, pe care statele membre UE pot să le aplice pentru a reduce impactul creşterii explozive a preţurilor la energie. Rămâne la latitudinea autorităţilor din fiecare ţară ce măsuri din setul prezentat de Comisia Europeană vor decide să fie aplicate, funcţie de politicile proprii.

Măsuri precum plafonarea preţului şi/sau amânarea plăţii facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite şi benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanţ, după aplicare. Spunem acest lucru deoarece consumatorii care îşi vor amâna obligaţiile de plată a energiei electrice şi/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situaţia de a acumula sume mari de plată care se vor adăuga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toţii că o astfel de măsură, de amânare a plăţii facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgenţă, nu a rezolvat situaţia. Din contră, a condus la reeşalonări la plată pentru consumatori şi mari dificultăţi de cash flow pentru furnizori.

Furnizorii sunt cei care, deşi îşi asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piaţă extrem de dificil, vor fi grav afectaţi de aceste măsuri încasând mai puţin, dar rămân cu obligaţia plăţilor în avans pentru achiziţia de gaze naturale şi energie electrică, şi a celor către operatorii de retea, cât şi la bugetul de stat . Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale vor fi cei mai afectaţi; se poate ajunge în scurt timp la situaţii de insolvenţă şi faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor şi în piaţa de energie. Şi rămâne întrebarea, dacă aceştia vor ajunge în aceste situatii, cine şi la ce preţ va asigura furnizarea de utilităţi?(extras com.presa)

TOTAL INFO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

SĂNĂTATE