“Comunele, oraşele şi municipiile din România se pot înscrie în Programul Iluminat Public Ecologic. Astfel, unităţile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public îşi pot crea conturile de utilizator în aplicaţia informatică pusă la dispoziţie pe site-ul AFM. Programul se adresează comunelor, oraşelor sau municipiilor care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente, care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică”, informează Ministerul Mediului.
„Trecerea de la iluminatul clasic, poluator, la cel ecologic, este un mare plus al acestui program şi totodată, un mare câştig pentru unităţile administrativ-teritoriale, care sunt ajutate să economisească energie electrică şi să beneficieze un iluminat public cu impact redus asupra mediului. Acest program de iluminat public nepoluant, alături de celelalte programe pe care le derulăm prin Administraţia Fondului pentru Mediu, îşi propun să reducă această presiune permanentă pe care consumul de energie o exercită asupra mediului înconjurător. Sunt convins de interesul şi deschiderea autorităţilor publice locale pentru atragerea de investiţii în infrastructura de mediu”, a mai precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Finanţarea se acordă în procent de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanţi, astfel:
– pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei;
– pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei;
– pentru oraşe – maximum 3.000.000 lei;
– pentru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 25.000.000 lei;
– pentru municipii de rang I – maximum 6.000.000 lei;
– pentru municipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.